ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Στο afroditispa μπορείτε να μας συμβουλευθείτε για τη σωστή φροντίδα του δέρματος σας (πρόσωπο και σώμα) κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Να ενημερωθείτε για τα προϊόντα που είναι κατάλληλα και που άφοβα μπορείτε να χρησιμοποιείτε.
Εξειδικευμένες θεραπείες προσώπου και σώματος και το ειδικό μασάζ εγκυμοσύνης, θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ανακουφιστείτε απο τους πόνους στη μέση, την πλάτη και τα πρηξίματα που προκαλούνται απο την κατακράτηση υγρών.

Συχνές ερωτήσεις που απασχολούν στην περίοδο της εγκυμοσύνης:

Είναι ασφαλές να βάφω τα νύχια μου (ρετινόλη) ;

Η ποσότητα της ρετινόλης που απορροφάται κατά το βάψιμο των νυχιών ή τη χρησιμοποίηση προϊόντων περιποίησης προσώπου είναι γενικά μικρή (στη δεύτερη περίπτωση λίγο περισσότερη). Μπορείς αφενός να χρησιμοποιείς προϊόντα που δεν έχουν ρετινόλη ή που έχουν μικρές ποσότητες κάνοντας ορθολογική χρήση.

Eίναι ασφαλές να χρησιμοποιώ αρωματικά έλαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πολλοί αρωμαθεραπευτές θεωρούν ότι τα ουσιαστικά έλαια (δηλαδή εκχυλίσματα φυτών και λουλουδιών) που χρησιμοποιούνται στην αρωμαθεραπεία μπορούν να υποκινήσουν το ενδοκρινικό σύστημα, να ισορροπήσουν τα επίπεδα ορμονών και να κατευνάσουν το άγχος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χαλάρωση και οι κατευναστικές επιδράσεις από πολλά έλαια και τεχνικές μασάζ που χρησιμοποιούνται σε αρωμαθεραπείες δημιουργούν ευφορία και βελτιώνουν την γενική υγεία, αν και υπάρχουν μερικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν είστε έγκυος, θα ήταν καλό να συμβουλευθείτε τόσο το γιατρό σας όσο και έναν επαγγελματία αρωμαθεραπευτή για να σας συμβουλέψει ποιά από αυτά θα πρέπει να αποφύγετε.

Είναι ασφαλές να κάνω ηλεκτρόλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ενώ η γενική σύσταση είναι να αποφεύγετε την ηλεκτρόλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για κάθε ενδεχόμενο, παρόλ’ αυτά καμία αρνητική επιρροή δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ.
Είναι απολύτως ασφαλές να κάνετε ηλεκτρόλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν συστήνεται να κάνετε οτιδήποτε στην περιοχή του στήθους, ιδιαίτερα γύρω από τη θηλή, ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο με τριών εβδομάδων της εγκυμοσύνης και εάν πρόκειται να θηλάσετε. Συστήνεται επίσης να αποφεύγετε την ηλεκτρόλυση στην περιοχή της  κοιλιάς κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, περισσότερο  επειδή θα είναι άβολο για σας. Τόσο το στήθος όσο και η κοιλιά είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Επίσης, το μωρό είναι πιο δραστήριο σε αυτό το στάδιο και αν κάνετε  ηλεκτρόλυση στην περιοχή της  κοιλιάς το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να αρχίσει να κλωτσάει έντονα.

Φυσικά λόγω ορμονικών αλλαγών, σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται  υπερβολική τριχοφυΐα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Εάν δεν κάνετε κάτι γι’ αυτό (να τις βγάζετε με το τσιμπιδάκι, ξύρισμα, και τα λοιπά) το πρόβλημα αποκαθίσταται από μόνο του μετά από τον τοκετό, όταν τα επίπεδα των ορμονών σας επανέλθουν στην προ της εγκυμοσύνης  κατάσταση.

Είναι ασφαλές να κάνω αποτρίχωση στο μπικίνι και στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για μερικές γυναίκες η αυξανόμενη τριχοφυΐα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πηγή αμηχανίας ή και ενόχλησης ακόμη. Αυτή η αύξηση μπορεί να μην υφίσταται μόνο κάτω από τις μασχάλες, στο ηβικό τρίχωμα και το τρίχωμα ποδιών, αλλά επίσης και στο τρίχωμα στη κοιλιά και στο πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αποτρίχωση είναι επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη και πολλές γυναίκες συνεχίζουν το συνηθισμένο τους πρόγραμμα αποτρίχωσης.

Οι μόνες συμβουλές που θα θέλαμε να προσθέσουμε είναι ότι το δέρμα σας μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητο στην εγκυμοσύνη.Ενδεχομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αποτρίχωση στην εγκυμοσύνη είναι ότι, προς το τέλος της  εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δύσκολο να φθάσετε, ή ακόμα και να δείτε, ορισμένα μέρη του  σώματος σας . Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείτε ένα ινστιτούτο ομορφιάς για πλήρη περιποίηση. Εάν η περιποίηση γίνει στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, θα διαρκέσει και στην αρχή της μητρότητας, όταν ενδεχομένως σας ανησυχούν άλλα πράγματα περισσότερο από ότι η τριχοφυΐα!!!

Είναι ασφαλές να κάνω ζεστό μπάνιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το ζεστό μπάνιο και οι χαλαρωτικές επιδράσεις του στους μυς του σώματος  και στο μυαλό είναι ευρέως γνωστές εδώ και αιώνες. Είναι πραγματική "πολυτέλεια" η ενυδάτωση με ένα ζεστό μπάνιο και δεν υπάρχει τίποτα που να το καθιστά επικίνδυνο για  την εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικές με τα "καυτά" μπάνια .Εάν το νερό είναι πάρα πολύ καυτό, μπορεί  να αισθανθείτε αδυναμία ή ναυτία, καθώς μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματός σας δραματικά .

Είναι ασφαλές να παίρνω φάρμακα για την ακμή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και περιέχουν ρετινοικό οξύ (Roaccutane) χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν την βαριάς μορφής ακμή. Το Roaccutane είναι ένα φάρμακο που δεν είναι ασφαλές να το παίρνετε  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα στο νεογνό όπως μαθησιακές δυσκολίες, διάφορες δυσμορφίες εγκεφάλου, ατέλειες στην καρδιά και ανωμαλίες προσώπου. Οι εμπειρογνώμονες το συνδέουν επίσης με περισσότερες πιθανότητες αποβολής. Άλλες τοπικές θεραπείες που περιέχουν τρετινοίνη είναι επίσης απαγορευμένες  για χρήση στην εγκυμοσύνη.

Εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε  να συλλάβετε, σταματήστε αμέσως να παίρνετε το φάρμακο. Επίσης η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ατέλειες γέννησης παρόμοιες με εκείνες  που βρίσκονται σε μωρά που εκτίθενται σε Roaccutane (το Roaccutane ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ουσιών συγγενείς με τη βιταμίνη Α, γνωστές ως ρετινοειδή). Γι’ αυτό οι γιατροί συστήνουν συχνά τον περιορισμό των δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α. Μπορείτε, επίσης , να φάτε όσα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά θέλετε χωρίς ανησυχία για υπερδοσολογία βιταμίνης Α. Τα τρόφιμα όπως τα καρότα και η κόκκινη πιπεριά περιέχουν καροτίνη-βήτα, η οποία μετατρέπει το σώμα μας σε όση βιταμίνη Α χρειάζεται.

Εάν επιθυμείτε  να πάρετε  Roaccutane, μιλήστε στο γιατρό σας. Παρόλα αυτά η ακμή είναι μια δερματική πάθηση η οποία μπορει να αντιμετωπιστεί 100% με διάφορες άλλες μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν βαριά φαρμακευτική αγωγή.